obr.jpg

Recepty

obrázek

Maso mám ráda, hlavně hovězí, asi proto že ho nesmím, Znojemská pečeně, Španělské ptáčky a Svíčková, nad ně není, tedy až na řízky z čehokoliv.
*************

Hovězí pečeně (recept z internetu)

600 g zadního hovězího loupané plece ,30 g slaniny (i té slaninky dávám více),sůl ,mletý pepř ,olej (raději používám vepř.sádlo) cibule, 50 g hladké mouky, oříšek másla, 80 g sterilovaných okurek .

Hovězí maso si protkneme připravenou slaninou, osolíme a opepříme, zdresírujeme a takto připravené hovězí ze všech stran prudce opečeme. Opečené maso vyjmeme a ve zbylém  tuku po opékání masa připravíme cibulový základ, který zalijeme vodou.(používám vývar z kostí) Do tohoto základu vrátíme opečené maso a  nádobu přiklopíme. Nyní dáme do rozehřáté trouby a hovězí maso dusíme. Během dušení maso opatrně obracíme, přeléváme šťávou a dále podle potřeby podléváme. Když je hovězí maso měkké, vyjmeme ho ze šťávy. Tuto šťávu si na plotně vydusíme na tuk a zaprášíme moukou, zalijeme vodou, rozmícháme a hezky provaříme. Na másle si nyní orestujeme na podélné nudličky nakrájené sterilované, nejlépe znojemské  , okurky. Na okurky následně přecedíme provařenou šťávu.

Image38.png

Rodinný recept na Gara čorba,

Ani nevím proč to máma  takhle pojmenovala, uměla maďarsky,já z toho znám jen megérteni a fekete.(nerozumím a černá)

Na tento recept budete potřebovat, maso z roštěnce, lépe té vysoké, na ½ kg masa, 4-5 velkých cibuliček, červenou papriku sladkou cca 2 lžíce, já dávám ještě ke konci chilli papriku, sádlo, jíšku tmavou (dělám ji na sádle,nemusí být i olej postačí) ½ kg.rajčat spařených a oloupaných, teď to nejdůležitější, čerstvé či sušené houby, nejlépe hřibovitých.Sušené namáčím a pak zvlášť do polo-měka uvařím v osolené vodě, vodu neslívat,čerstvé houby taktéž uvařit zvlášť.Sůl dle potřeby a zvyklostem,někdo rád slanější, někdo ne…

Postup:z masa nakrájím plátky,naklepu  jen mírně, nakrájím cibulenku (proč tenhle postup, maso se nemá upravovat na prkénku kde se předtím krájela cibule) Cibuli  vložím na rozpálené sádlo a osmažím do světle hněda, přendám ji na talíř, maso vložím na pánev a zprudka opeču, pozor na připálení. Pak vrátím zpět cibuli, zasypu paprikou, zaliji mírně vývarem z kostí a dusím do polo-měka, vypařenou tekutinu již doplňuji vývarem z hub. Když je maso poloměkké vliji houby i s vývarem, po cca 20 min. dle toho jak je maso měkké podusím cca 10 min. Zaliji vývarem aby maso bylo ponořené a přidám vychladlou jíšku.Povaříme tak dlouho až nebude jíška cítit moukou.

Příloha rýže a na drobná kolečka nakrájená cibulenka. Nemá to chybu.

112.png
lilyvalley (51).png
Name
Email
Comment
Or visit this link or this one